Zonneallergie

zonneallergie2Zonneallergie is een abnormale reactie van de huid wanneer deze wordt blootgesteld aan zonlicht. Er wordt van zonneallergie gesproken als er sprake is van overgevoeligheid van de huid voor ultraviolet (zon)licht. Ook andere lichtbronnen dan de zon kunnen zonneallergie veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan het licht van de zonnebank, een gloeilamp of een tl-buis.

Een andere mogelijke oorzaak van zonneallergie kan overgevoeligheid voor verschillende stoffen zijn, waaronder medicijnen zoals sommige antibiotica, diuretica en orale anticonceptiva. Ook kan het gebruik van bepaalde cosmetica en parfums een oorzaak zijn, en kan eczeem zonneallergie uitlokken.

De huidafwijkingen die bij zonneallergie ontstaan, treden meestal op na 24 tot 48 uur in delen van de huid die zijn blootgesteld aan de zon, zoals gezicht, nek, handruggen, onderarmen, ellebogen en onderbenen.

Het kan ook enkele dagen langer duren voordat de verschijnselen optreden en soms doen ze zich vrijwel onmiddellijk voor. Vaak blijft je gezicht (evenals je nek en je handen) buiten schot, omdat je gezicht vaak langzaam wordt blootgesteld aan zonlicht en er derhalve gewenning optreedt.

De symptomen van zonneallergie bestaan uit:

  • Roodheid
  • Rode, vaak pijnlijke huiduitslag op de aan (zon)licht blootgestelde huid
  • Kleine, jeukende blaartjes
  • Blaasjes
  • Zwelling
  • Schilferige huid

Er zijn homeopathische middelen die de huiduitslag sterk kunnen verminderen; de jeuk trekt weg en de roodhuid en blaasjes worden weer rustig en verdwijnen. Het homeopathisch middel dat bij u past hangt sterk af van welke klachten u heeft.

Er wordt namelijk niet alleen naar zonneallergie op zich gekeken, maar ook naar hoe het zich uit en een homeopaat kijkt naar andere kenmerken of klachten en wie u bent als persoon. Er is daarom niet één standaard homeopathisch middel aan te wijzen voor uw zonneallergie, een homeopaat zoekt naar het best passende middel bij uw klachten, symptomen en bij u als persoon.

Reacties zijn gesloten.